Session Plan(Mission Samrath, Punjab)(Primary & Upper Primary)						
Day 1 Maths (Basic & Advance Level)						
Time	Duration	Topic	Sub-topics/ key concepts			
8:00-8:15	15 min	Registration				
8:15-8:30	15 min	Program Overview				
8:30-8:50	20 min	Math Assessment	Discussion On Assessment Tool			
8:50-9:00	10 min	Goals and Daily Activities for Basic level	Daily Activities for Basic level			
9:00-9:35	35 min	Mathematical Conversation	Objective and process			
9:35-9:40	5 min		Energizer			
9:40-10:05	25 min	Number Knowledge	Number recognition by concrete Number recognition by chart Play time with numbers			
10:05-10:30	25 min	Word problems	Addition, Subtraction			
10:30-10:40	10 min	Tea Break				
10:40-11:05	25 min	Concept	Multiplication, Division			
11:05-11:20	15 min	Other competencies	Shapes, Measurement & Estimation			
11:20-11:50	30 min	Games	Level wise games			
11:50-12:20	30 min	Number Knowledge	Larger Numbers, Place Value & Face Value, Expanded & Short Form Ascending & Descending order, Number Pattern			
12:20-12:45	25 min	Lunch Break				
12:45-01:25	40 min	Word Problems	Addition, Subtraction, Multiplication, Division			
01:25-01:35	10 min	Worksheet and its review				
01:35-02:00	25 min	Question-Answer Session	Doubt Clearance			

Day 2 Language (Punjabi)				
Time	Duration	Topic	Sub-topics/ key concepts	
08:00-08:30	30 min	Program Overview	 Introduction of the program Objective of the program Timeline of the program About Pratham 	
08:30-08:40	10 min	Introduction	Getting to know the people before working with each other	
08:40-09:40	60 min	Assessment (Punjabi)	Group formation - Why, What and How?	
09:40-09:50	10 min	Tea Break		
09:50-10:00	10 min	TaRL Teaching at the Right Level	What, Why and How	
10:00-10:05	5 min	En	Energizer - Kaanpur, Nagpur, Jaipur, Singapur	
10:05-10:25	20 min	Goals and Daily Activities	Objective and Class Process	
10:25-10:45	20 min	Gupshup (Oracy)	Why, What and How	
10:45-11:15	30 min	Story	Why and How (Discussion on heading/picture, story reading, discussion after story reading, finger reading, group reading)	
11:15-11:35	20 min	Phonological Awareness	Why and How (Todo-Jodo oral and written)	
11:35-11:55	20 min	Moharni	Why and How (Chart reading, games)	
11:55-12:20	25 min	Lunch		
12:20-12:45	25 min	Games	Level wise game	
12:45 - 01:00	15 min	Writing	Level wise writing activities	
	30 min	Language (Punjabi) Activities (Advance Level)	Goal & Daily Activities	
01:00-01:30			Oracy	
			Story	
			Writing	
			Games	
01:30-02:00	30 min	Question-Answer	Doubt Clearance of the Participants	

	Day 3 Language (English)				
Time	Duration	Topic	Sub-topics/ key concepts		
8:00-8:15	15 mins	Introduction with participants	An Icebreaker		
8:15-8:35	20 mins	What is Mission Samrath?	1. Introduction to the Program		
			2. Its Objectives		
			3. Timeline of the Program		
8:35-9:30	55 mins	How to do the Assessment of the students?			
			1. Introduction to the Testing tool		
			2. How to administer the tool and grade the responses in Assessment sheet		
9:30-9:45	15 mins	Q & A session/	Allow participants to ask questions related to the testing tool and assessment		
		An Energizer	process		
			or perform an energizer		
9:45-10:10	25 mins	Guidelines for the teachers	Provide clear and specific instructions on planning lessons,		
			how to perform activities,		
			use of TLMs,		
			giving feedback to the students		
10:10-10:30	20 mins	Day-wise Plan	How to Organize an English Lesson?		
		·	Material provided to the teacher and the students		
10:30-10:40	10 min	Tea Break			
10:40-11:00	20 mins	Organizing an English Lesson			
			Stage 1: Opening: Brief introduction followed by the suggested activities		
11:00 -11:10	10 mins	Organizing an English Lesson	Stage 2: Working With A Story: Brief introduction of 'Before', 'While' and 'After'		
			reading activities		
11:10-11:40	30 mins	Organizing an English Lesson	Stage 2: Working With A Story: Before Reading		
			(a) Make Predictions		
			(b) Discuss Vocabulary		
			(c) Read Sight Words		
11:40-12:00	20 mins	Organizing an English Lesson	Stage 2: Working With A Story: While Reading		
			(a) Teacher reads the story		
			(b) Teacher and learners read the story		
			(c) Teacher discuses the story		
12:00-12:20	20 mins	Organizing an English Lesson	Stage 2: Working With A Story: After Reading		
			(a) Compare Predictions		
			(b) Retell the story		
			(c) Learners read the story		
			(d) Role-play the story (Grades 3-5) / Think-Pair-Share (Grades 6-8)		

12:20-12:45	25 mins	Lunch	
12:45-12:55	10 mins	Level Specific Activities	Organizing an English Lesson: Stage 3: Level-specific Activities: Brief overview of level-specific activities
12:55-1:25	30 mins		Stage 3: Level-specific Activities: Beginner+Letter
			(a) Alphabet Knowledge Development
			(b) Decoding and Vocabulary (word family words and theme-based word)
			Level-specific Activities: Word+Sentence
			(a) Read, write, understand sentences
			(b) Read and understand simple paragraphs
			Level-specific Activities: Story
			(a) Draw the story and write about it
1:25-1:40	15 mins		Stage 3: Level-specific Activities: Non-focus activities: Beginner+Letter
			Non-focus activities: Word, Sentences, and Story: Sample Questions
1:40-1:50	10 mins	Organizing an English Lessoncontd	Stage 4: Closing
1:50-2:00	10 mins	Feedback	Filling of Feedback forms